Op dinsdag 22 februari a.s. wordt in Zwolle het nieuwste door IJsbrand Velzeboer (Bestuurslid VVA Aristaeus) geschreven boek; ‘Leugens op mijn bord’ gepresenteerd, die de onredelijke prijsdruk aan de kaak stelt die de Retail sector zet op de producenten. Daardoor komt de productintegriteit en vooral de voedselveiligheid onder druk te staan; het leidt er onder andere toe dat er wordt gezocht naar de goedkoopste ingrediënten zoals water, palmolie én de randen van de wetgeving. De EU-verordeningen bieden volop ruimte om te klooien met ons voedsel. De handhavingsinspanningen van de NVWA worden bemoeilijkt door de bezuinigingsdrang van eerdere kabinetten. Hiermee worden de gezondheids belangen van de bevolking op geen enkele wijze gediend.
De consument wordt beduveld omdat de inhoud van veel dagelijkse boodschappen niet overeenkomt met datgeen op de etiketten wordt vermeld. Het gewicht van voorverpakt vlees en vis, watertoevoeging verzwijgen, palmolie toevoeging proberen te verhullen, de herkomst van het voedingsmiddel of ingrediënten. Tot overmaat van ramp kondigt de NVWA in haar jaarplan 2022 verminderde handhavingsinspanning aan: ‘Doordat er in 2022 voor een aantal onderwerpen minder budget beschikbaar is, zal het toezicht op etikettering en claims beperkt zijn en zal de toezichtintensiteit voor specifieke doelgroepen lager zijn.’
De ruime toepassing van palmolie levert een voedselveiligheidsrisico op door de aanwezigheid van de 3 MCPD esters en glycidol die als een vervuilingsproduct ontstaan door het raffinageproces. Vreemd, productvervuiling als gevolg van raffinage.
Het eindgewicht van het voorverpakte vlees en vis in de supermarkten is structureel te laag. Het lekvocht verdwijnt vaak in het matrasje. Dit is misleidend voor de consument. Vermelding van een uitlekgewicht is beter op haar plaats.
Tot slot wordt ruim aandacht geschonken aan de 20 opkomende voedselveiligheidsrisico’s die de overheid niet ziet. Die ziet er maar 8. Kan best kloppen. De NVWA kijkt ook alleen maar en ziet niets.