Van 3 juli t/m 9 juli 2022 organiseert de KNNV een studieweek Insecten in Gorssel. Voor natuurliefhebbers die zich een week in de wereld van de insecten willen verdiepen is dit een uitgelezen kans. Hiervoor worden excursies, experimenteren in het veld en korte lezingen georganiseerd.
Deze week is bedoeld voor mensen die nog niet veel weten maar wel geïnteresseerd zijn in insecten en daar ervaring mee op willen doen. Bij de studiereis is een starterskit inbegrepen. Een week waar een actieve houding van de deelnemers wordt verwacht.
Vraag informatie aan via secretaris@arc.knnv.nl o.v.v. studiereis Insecten.
Met deze studieweek krijgen de deelnemers
- inzicht en ervaring in de diverse groepen van insecten
- inzicht in rol van insecten in de Nederlandse natuur
En gaan
- ervaring opdoen met vangstmethoden
- ervaring opdoen in diverse land- en waterbiotopen
- ervaring opdoen met het fotograferen van insecten
- ervaring opdoen met waarneming.nl / Obs Mapp
De dagen zijn gevuld met excursies in verschillende biotopen en instructies over verschillende vangmethoden. Verschillende groepen insecten komen voorbij en de eerste stappen in het determineren worden gezet.
De standplaats is de Stayokay in Gorssel (Gelderland), een Noors jachthuis dat de koning van Noorwegen in 1910 aan koningin Wilhelmina heeft geschonken. We slapen op 4-persoonskamers.
De Stayokay ligt circa vijf kilometer ten oosten van bebouwde kom van Gorssel in de kring van Dorth (Dortherweg 34). De gebieden die bezocht worden: de Gorsselsche heide, landgoed Dorth, een biologisch groentetuin, de Dortherbeek en de directe omgeving van de Stayokay.
Hier is een gevarieerd aanbod van planten, struiken en bomen die de nodige insecten herbergen en die het verschil tussen natuur- en cultuurlandschap laten ervaren. Het verplaatsen gaat lopend en per fiets.
Wat is en doet de KNNV?
KNNV staat voor Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. Een vereniging waarvan de leden zich bezighouden met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming.
Om deze doelen in te vullen worden er activiteiten georganiseerd zoals inventarisaties, excursies, lezingen, cursussen en natuurbeschermingsactiviteiten en laat men zijn stem horen bij landinrichtingsplannen of bedreigde natuurgebieden. Ook steekt men de handen uit de mouwen als het gaat om bijvoorbeeld het knotten van wilgen en het begeleiden van de paddentrek.
Er zijn in Nederland ruim 50 verspreide afdelingen, werkgroepen en commissies die op landelijk niveau activiteiten ontwikkelen. Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl